Brac

sevärdheter

Kulturella och historiska sevärdheter på Brac
Drakgrottan, klostret på Blaca och Dominikanska klostret i Bol är några av de mest intressanta historiska platserna, definitivt värt ett besök. Kloster och kyrka i Bol är byggda 1475 Men det finns ett omnämnande i den historiska beskrivningen daterat 1180, då den lokala prinsen ledde kommunrådet. Klostret har idag en unik botanisk trädgård och ett museum med viktiga historiska samlingar och målningar från barock tiden.

Brac och Bols historia
Första gången Bol nämns i historiska dokument är på
12-talet. Bland de första invånarna i Bol var Greker och Romare. Genom historien har, Brac styrts av Romare, Venetianare och Kroatisk – Ungersk monarkin (Habsburg). De olika tidsepokerna har skiftats utan större krigiska inslag men man kan finna skiften i den lokala kulturen och byggnadsstilen genom ännu levande historiska monument.

Traditionellt leverne på Brac innan turismen
Genom historien har befolkningen på Brac mestadels levt som bönder, även idag kan man finna starka traditioner i det speciella lamm som lever här. Några sekel efter det att Kroaterna anlände till Brac man kan finna en stark utveckling av jordbruk och fiske. Oliver och vin står idag för den största produktionen på ön, och du kan utan problem hitta fina viner som är producerat på sluttningarna mot Hvar. – Bol’s “Plavac”. Fiskerinäringen startade relativt sent på Brac (1700-talet) och blev då en av de viktigaste näringarna.
 

AKTIVITETER

En dagsbåttur med Kroatisk skeppare
Treeking.
Dykning
Mountainbike
Havskajak 
Windsurfing
Segling
Bad

Hyr cykel, bil, scoter eller en båt i Milna.
Olivolje museum,
Vinprovning. Prova de lokala vinerna från Brac.

Utflyktsmål.
Vidova Gora, högsta punkten på Brac.
Zlatni Rat, gyllen udden.
Bol
Grottor
Kloster 
Kyrkor
Stenhuggarskolan